Yangın ya da yangın tehlikesini tespit ederek insanları uyaran, yangınla mücadele ekiplerini haberdar eden bir güvenlik önlemidir.
‘7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu; MADDE 74- (1) Yangın uyarı sistemi; yangın algılama, alarm verme, kontrol ve haberleşme fonksiyonlarını ihtiva eden komple bir sistemdir. Yangın algılama sisteminin ve parçalarının TS EN 54'e uygun olarak üretilmesi, tasarlanması, tesis edilmesi ve işletilmesi şarttır. ‘
Mahalin, Projesi incelenerek ve belirlenen ihtiyaçlarına göre, var olan yapıya uygun, talep edilen senaryoya bağlı kalınarak, Marka ve model belirlenip, altyapı, montaj ve devreye alma hizmeti verilmektedir.
Sistemlerin bakımının yapılması neden önemlidir?
Yangın Algılama Sisteminin, kurulumdan sonraki sürecinde, aktif, etkin ve fonksiyonel çalışırlığını sağlamak, ek olarak, kullanım ömrünü uzatabilmek amacıyla Periyodik ve Düzeltici Bakım yapılması gerekmektedir.
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
MADDE 84- (1) Bu Yönetmelikte öngörülen acil aydınlatma, yönlendirme ve yangın algılama ve uyarı sistemleri; bina sahibinin ve yöneticinin veya bunların yazılı olarak sorumluluklarını devrettiği bina yetkilisinin sorumluluğu altında, ilgili standartlarda belirtilen sistemin gerektirdiği periyodik kontrole, teste ve bakıma tabi tutulur. kontrole, teste ve bakıma tabi tutulur.
1.KONVANSİYONEL SİSTEMLER
Yangın alarmının kaynağı bölgesel olarak tespit edilebilmektedir, bu nedenle yüksek katlı yapılarda, otel, hastane gibi çok bölmeli yapılarda tavsiye edilmez. Genellikle tehlike sınıfı düşük ve küçük hacimli yapılarda tercih edilir.
Konvansiyonel sistemlerde dedektörlerden herhangi birisi algılama yaptığında, yangın alarm paneli üzerinde sadece o dedektörün bağlı olduğu bölge görülür, tam olarak hangi dedektörün algılama yaptığı görülemez. Yangının yerini tespit etmek için algılama yapan dedektörün bağlı olduğu bölgedeki tüm dedektörleri kontrol etmek gerekir.
2. ADRESLİ SİSTEMLER
Yangın alarmının kaynağı noktasal olarak tespit edilebilir. Yüksek katlı ve bölmeli projelerde hata sinyalinin nereden geldiği net tespit edilebilir. Örneğin; yüksek katlı binalar, geniş hacimli yerleşkeler, havalimanları, avm, hastaneler, oteller, ticari binalar veya konutsal alanlarda adresli algılama sistemleri kullanılabilir.
Yangın networkü (birden çok santrali bulunan) gibi tesislerde acil eylem planı ve tesisin ihtiyaçlarına göre esnek senaryo kabiliyeti yapabilme yeteneği olan ve grafik izleme yazılımı ile bir merkezde ekran üzerinden izlenebilen ve kontrol edilebilen sistemlerdir.
Ayrıca önceden programlanmış mekanik sistemlere entegre edilip kontrol ve izleme sağlanabilir.
Adresli yangın alarm sistemi, yangın güvenliği standartlarını ve yönetmeliklerini karşılayarak can ve mal güvenliğini sağlamak için önemli bir rol oynar. Detaylı arıza izleme, hızlı konum belirleme ve yüksek hassasiyet gibi özellikleri sayesinde yangın tehlikesini erken aşamada tespit eder ve acil müdahale imkanı sağlar.